Att måla om invändigt

Precis som att man behöver ge husfasaden ett litet ansiktslyft då och då, så behöver även insidan en liten genomgång ibland. Att måla om eller tapetsera invändigt kan ge hemmet en helt ny personlighet och skänka lite välkommen fräschhet.

Att måla om behöver varken vara komplicerat eller dyrt. Visst kan man anlita en målarfirma och med hjälp av ROT-avdraget få jobbet gjort till en relativt låg kostnad, men det går också bra att ge sig på utmaningen på egen hand eller med familjen.

Tips för att anlita en målare

Om du föredrar att ta hjälp av en målare så finns det några värdefulla tips att ta fasta på för att det ska bli billigare och för att du ska få ett vackert slutresultat.

  • Tänk på att det vanligen kan vara lite dyrare om du bor i de större städerna som Stockholm, Göteborg och Malmö.
  • Försök att förhandla med målaren; det kan ge ett bättre timpris.
  • Se över omfattningen på arbetet; att måla om alla väggar kostar mer än att bara låta någon måla om fönster.
  • Leta efter en målare med specialkompetens om du är ute efter något särskilt.

Att välja rätt färg

De färger du vill använda beror helt och hållet på vilket rum som ska målas om samt vilken smak du själv har. Alla färger ger en viss karaktär som sällan är den andra lik. Täckfärger är färger som ger en matt yta och som täcker ordentligt. Lackfärger, täckfärger och lasyrer lämpar sig allra bäst på trä och ger en strålande yta. Vill du få ett så bra resultat som möjligt får du aldrig slarva med vare sig rengöring, spackling eller slipning innan du fäster färgen – speciellt i våtutrymmen.

Trender inom tapeter och färger

Även om du har en egen smak och struntar i trender så kan det vara kul att veta vad som gäller under 2018. Jordnära färger med inspiration från naturen ligger högt upp på listan just nu. Blomtapeter eller mönster med växlighet är alltså att föredra. Vi ser även inspiration från historiska motiv som härstammar från 1800-talet.