Hög tid för renovering!

Har du bestämt dig för att renovera i ditt hem? Kanske behöver badrummet sig ett riktigt lyft eller är det köket som lever kvar i 90-talet? Spännande! Att renovera är ett stort projekt som kräver mycket tid, men du får samtidigt vara en del av att skapa dina drömmars hem. För att renoveringen ska bli så bra som möjligt behöver du planera arbetet noga, oavsett om du ska renovera ensam eller om du ska anlita en hantverkare. Ju tydligare och mer detaljerad du är, desto lättare kommer projektet att bli.

Anlita eller göra själv

Det räcker sällan med att ha all information i huvudet, hur bra du än är på att komma ihåg saker. Du behöver sätta dig ner och skriva ner hur renoveringen ska ske, vilka material du ska använda dig av, hur lång tid arbetet ska ta och vem som ska göra vad. När man renoverar ett badrum finns det t.ex. vissa delar som man inte får ta hand om själv (el och VVS), medan du enkelt kan slå ut en vägg själv för att skapa ett rymligare vardagsrum.

En renovering är redan krånglig som den är, så använd din tid på rätt sätt. Var ärlig mot dig själv och se om din kunskap är tillräcklig för att utföra renoveringen på egen hand. Är det dags att anlita en hantverkare så ta in offerter från flera företag samtidigt. Kontrollera att hantverkaren har F-skatt och be även om att få referenser från tidigare kunder. Om hantverkaren inte kan ge referenser kan detta vara ett varningstecken!

Vanliga misstag

Det finns många misstag man kan råka göra i samband med en renovering och ett litet misstag kan stå sig dyrt om det vill sig illa. Genom att veta vad de vanligaste misstagen är kan du enkelt se till att undvika dessa.

  • Du är för tidsoptimistisk – att renovera går inte på en dag, inte heller på två eller tre.
  • För lite kunskap – var ärlig mot dig själv om hur mycket du faktiskt kan klara av.
  • Felberäknade kostnader

ROT-avdraget

Många kan tycka att det blir alldeles för stora kostnader med att anlita en hantverkare, men i många fall kan detta faktiskt vara det enda sättet för att få renoveringen att gå i lås. Du behöver naturligtvis inte ta hjälp av en hantverkare för hela projektet, mycket av renoveringen kan du klara bra på egen hand (målning, tapetsering, skruva ihop möbler och liknande). För de moment som du väl anlitar en hantverkare till ska du komma ihåg att du har rätt att använda dig av ROT-avdraget. ROT-avdraget ger dig en reducering av hela 30 % på den totala arbetskostnaden.