Måla om snickerier och dina möbler

Det sägs att fler restauranger renoverar köket och att fler hotell i Sverige renoverar badrummen för att höja standarden men det som är intressant är att också hushållen renoverar mer än någonsin. Och det är inte bara själva stommen av boendena som får sig ett ansiktslyft utan det är även möbler, snickerier och andra detaljer som målas och fräschas upp. DIY-trenden och ett mer hållbart tänk leder till att flera väljer att laga och vårda än att slänga.

Endast fantasin kan hejda dig

Varför har DIY-trenden blivit så stor den senaste tiden? En orsak tros vara att vi blir mer och mer miljömedvetna och inser att det slit-och-släng-tänk vi har haft de senaste åren helt enkelt inte är hållbart i längden. En annan bidragande orsak är bloggar och sociala medier där människor snabbt kan dela med sig av tips och trix och inspireras av varandra. DIY innebär också att man kan skapa något helt unikt och använda sina mer kreativa sidor vilket är kul.

Fem bra tips för dig som vill Do It Yourself

Har du någon möbel hemma som du gillar men som behöver piggas upp lite? Börja med att skissa hur du vill att slutresultatet ska bli. Att pyssla impulsivt kan vara kul med resultatet brukar inte bli riktigt som man tänkt sig. Köp gärna miljövänliga färger och material som är skonsamma mot dig och miljön. Du kan också använda rester av målarfärg, tapet eller tyg du har hemma – rota runt lite i gömmorna där hemma. Man brukar ha mer än vad man tror.

Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt utan kolla bloggar, pinterest och YouTube för inspiration och tips och trix. Det finns massor med roliga idéer och smarta tillvägagångssätt. Lastpallar kan du använda som stomme till att göra massor saker och klassiska IKEA-hyllan Ivar brukar också vara populär att utgå ifrån. Om du inte har de verktyg du behöver brukar man kunna hyra det hos till exempel en byggvaruhandel.

Hur du gör för att anlita rätt företag

Om du känner att du inte är en hemma fixare och aldrig kommer att kunna göra det själv så oroa dig inte. Det finns proffs att anlita för att ta hand om dina älskade gamla möbler. Du kan anlita målare för att måla om och tapetserare för att klä om soffor och sitsar. Hör med bekanta om de vet någon som de kan rekommendera eller sök på Google.