När behöver man dränera huset?

Det är många som ser dränering som ett nödvändigt ont men det är faktiskt en investering som kommer att både öka värdet på ditt hus och hålla det i fint skick. En dränering bör utföras med ett intervall på 25-30 år så antagligen kommer du enbart behöva göra det en-två gånger under din livstid, så varför inte se till att göra det bra?

Dränera huset själv?

Går det att dränera själv? Ja, men rekommenderas det? Nej! Det är ett mycket tyngre och mer tidskrävande arbete än vad många tror. Det är stora mängder jord som ska grävas upp och buskar och kanske altaner som behöver flyttas på under arbetets gång. Dessutom så är det av stor vikt att arbetet blir korrekt utfört, annars kanske din försäkring inte gäller vid en eventuell vattenskada. Om du har tillgång till grävmaskiner och vet vad du gör så kör på men annars, anlita ett proffs.

Hur dyrt är det att dränera huset?

Vad kostar det då att dränera? Det är svårt att säga ett exakt pris – det beror dels på hur stort huset är men främst är det hur tomten ser ut som avgör priset. En tomt som har stora höjdskillnader och som innehåller mycket berg kan vara riktigt besvärliga att gräva på och drar då iväg en bra bit i pris om man jämför med en platt och plan tomt.

I Stockholm så har priset på dräneringsjobben gått upp de senaste åren på grund av en ökad efterfrågan. Idag brukar man säga att 120 000 kronor innan ROT-avdrag för ett normalstort hus på en normal tomt är ett riktpris. ROT-avdraget minskar arbetskostnaden med 30 procent så då landar slutpriset på 84 000 kronor. Tycker du att det är mycket pengar så finns alltid alternativet att göra enklare delar av arbetet själv och på så sätt minska arbetskostnaden lite till.

Tips för dig som vill anlita ett företag

När du vill anlita en dräneringsfirma, se till att vara ute i god tid. Det är brist på företag som utför dräneringar i hela landet samtidigt som efterfrågan är högre än någonsin. Ta alltid in offerter från flera företag då det är bra att kunna jämföra eventuella prisskillnader och skillnader i vad som ingår i priset. Fråga alltid efter referensprojekt så du kan prata med någon annan som anlitat firman och se så att de blivit nöjda med slutresultatet.