Renovera, måla och tapetsera

Går du i renoveringstankar? Skulle sovrummet behöva en ny kulör eller en helt ny tapet? Eller skall köket piffas upp och målas om i saffransgula färgtoner? Att planera, ta hem färg- och tapetprover för att föreställa sig slutresultatet är både spännande och roligt. När du väl valt tapet eller färg kommer du till nästa viktiga steg – själva arbetsgången. När det gäller renovering, målning och tapetsering av lägenhet, villa eller fritidshus är ordningsföljden och vad du bör tänka på i stort sett densamma. Att planera projektet målning, renovering och tapetsering handlar till stora delar om att göra förarbetet, huvudarbetet och efterarbetet på ett noggrant och systematiskt tillvägagångssätt. Tidsaspekten av att måla om ett rum eller tapetsera upp en fondtapet i ett vardagsrum, skall aldrig göras för snäv. Att bara rolla på lite färg eller slänga upp tapeter på ett par timmar – om du inte är professionell hantverkare kommer inte att ge dig som lekman det resultatet du önskar. Ta dig den tiden du behöver för att få ett lyckat slutresultat!

Tips inför målning

Är ytan redan målad sedan tidigare bör du färgtesta tidigare färg – går att göra med vatten och en tvättsvamp. Kontrollera vilken färg det är som ytan målats med tidigare. Börja med att försiktigt försöka ta bort alla lister i rummet. Markera upp listerna för att underlätta när dessa sedan skall sättas tillbaka på samma plats. Spackla igen alla borrhål, sprickor eller andra ojämnheter. Låt sedan spacklet få den torktid det behöver för att bli ordentligt torrt. Slipa sedan grundligt över alla spacklade ytor. Känn med handflatan, ytan ska vara slät som en barnkind. Nu över till den viktiga maskeringstejpen. Maskera alla fönster, dörrar, eller andra detaljer som du inte vill ska få färg på sig! Låt maskeringsjobbet få ta en del tid, annars kommer det lätt färg på fel plats.

Tapetsera om sovrummet

En ny harmonisk tapet i sovrummet kan verkligen göra underverk för känslan, utseendet och trivseln på detta mångsidiga rum. Sovrummet skall både vara rogivande, sensuellt och tryggt på en och samma gång – i sovrummet somnar vi, vaknar vi, läser vi i och älskar vi, inte sant? Välj därav en tapet med omsorg för detta viktiga rum. Väggar som skall tapetseras måste vara fri från ojämnheter – slipa, spackla och slipa igen. Gammal tapet som sitter löst skall avlägsnas och eventuellt spacklas över. Skiljer sig tapeternas kulörer avsevärt kan det vara en god ide att spackla och grundmåla över den gamla tapeten. Mät väggarna, kontrollera att du verkligen har tillräckligt med tapet innan du börjar. Viktigt att du även beräknar var tapetskarvarna kommer att hamna! Sist men inte minst, lycka till!