Vad kostar det att anlita en plåtslagare?

Det finns många fördelar med att lägga ett plåttak, särskilt för oss som bor i Skandinavien där det snöar en del av året. Plåttaken är nämligen självrenande när det gäller snö då snön enkelt glider av. Plåttaken är också lätta att underhålla, förutom att då och då sopa bort löv och annat från naturen är de i princip underhållsfria. Det är också ett tak som går att få i många utföranden och således passar många olika hus.

Hur mycket kostar det att renovera ett tak?

Många undrar vad det kostar att lägga ett plåttak och tror att det är dyrare än tegelpannor. Det behöver det inte vara men det finns många olika plåtar av olika kvalitet att välja mellan så priset beror helt på vilken sort du väljer. Priset för arbetskostnaden varierar ju också beroende på hur stort taket är och var i landet du bor men man brukar säga att ungefär 100 000 kronor för ett tak på 100 kvadratmeter i en mellanstor svensk stad. Då har man räknat med en plåt i standardutförande och räknat bort ROT-avdraget på arbetskostnaden.

Tänk på det här när du ska lägga om taket

De senaste åren har det varit brist på takläggare och nästan alla takläggare i Stockholm söker personal. Därför är det bäst att du är ute i god tid om du vill anlita en plåtslagare för att göra delar eller hela takrenoveringen. Men anlita för den delen inte första bästa utan ta in offerter från några olika firmor så du kan jämföra pris och innehåll.

Fråga vänner och grannar om de har någon bra firma som de kan rekommendera eller sök efter plåtslagerier på Google. Ta för vana att alltid be om referensprojekt så du kan få prata med kunder som är nöjda med firmans jobb. Skriv alltid ett avtal innan renoveringsarbetet påbörjas så att det inte finns utrymme för missförstånd. Det går bra att bo kvar hemma under arbetets gång så länge taket inte är allt för slitet.

Att vara plåtslagare är ett hantverk

Plåtslageriyrket är inte som tillexempel måleriyrket där det räcker med att gå som lärling några år innan man kan titulera sig som målare. För att bli plåtslagare måste du gå antingen gymnasiet eller en annan grundutbildning i plåtslageri innan du går som lärling. Det är ett fint gammalt yrke som är ett riktigt hantverk så ta tiden att beskåda dem arbeta under renoveringens gång.