Viktigt att tänka på vid målning inomhus

Skyddstejp

När du ska måla om inomhus kräver det att du gör en hel del förberedelser för att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Att måla är ett precisionsjobb och det är svårt att inte råka måla utanför eller att droppa färg. Innan du börjar måla ska du se till att skaffa hem rejält med skyddstejp, så kallad målartejp. Tejpa allt som inte ska få färg på sig (möbler ställer du givetvis bort eller täcker över) som till exempel lister, fönsterkarmar, eluttag, väggkontakter, beslag på fönster, ventiler etc. När allt är övertejpat kan du bocka av en sak på listan av förberedelser.

Golvet är en annan viktig punkt som alltid ska finns med i förberedelsefasen. Detta bör täckas med papp eller plast, beroende på vad du har att tillgå för att undvika färgstänk på golvet.

Om du väljer att anlita professionella målare behöver du inte tänka på att köpa hem rätt mängd tejp och täckpapp. Detta har målarna med sig och det enda du behöver göra är att flytta bort möblerna så att målarna kan måla utan skrymmande föremål som är i vägen för dem.

Det är sällan som taket måste täckas, däremot behövs det målartejp precis där vägg och tak möts, en bit in på taket, så att penseln eller rollern kan löpa fritt utan att det kommer färg på taket.

Fönster

Det är inte bara väggarna som behöver ny färg. Även fönster är i behov av uppfräschning mellan varven. För att få ett riktigt bra slutresultat när du ska måla om fönster behöver du se till att de är hela, att det inte finns drag mellan några partier, att fönsterbeslagen skyddas och i vissa fall är det också nödvändigt att skrapa bort gammal färg. Mycket av förarbetet kan du göra själv, men du kan även leja bort det till målare. Om du vill reducera kostnaderna kan du göra lite själv och låta en bra målerifirma i exempelvis Göteborg göra målningen och den professionella finishen.

Det finns bra målerifirmor i hela landet och bor du i en storstad, till exempel Göteborg, kan du enkelt googla upp en firma i ditt närområde. Du kommer förmodligen hitta fler firmor än vad du kunnat drömma om. För att få bästa pris och service kan det vara värt att ta in en offert från ca tre olika målar firmor för att sedan bestämma vilken som du vill anlita för ditt måleriarbete.